Loterijen in Nederland

/, Nederland/Loterijen in Nederland

Loterijen in Nederland

We hebben een enorme keuze aan loterijen in Nederland. Maar welke past nou het beste bij jou? Hieronder vind je een overzicht van alle loterijen in Nederland. We vergelijken de loterijen op winkans, lotprijs en uitkeringspercentage. Zo weet je precies bij welke loterij je de meeste kans maakt om te winnen en bij welke je het hoogste bedrag kunt winnen.

Staatsloterij

De grootste en oudste loterij van Nederland is de staatsloterij. Deze loterij bestaat al sinds 1726! De staatsloterij heeft 6 basisprincipes:

  • Zo garanderen ze bijvoorbeeld dat ze van alle loterijen in Nederland het meeste ingelegde geld terug in de prijzenpot stoppen.
  • En alleen de verkochte loten doen mee aan de trekking.
  • De prijzen van de staatsloterij zijn allemaal kansspelbelasting vrij, dus het bedrag dat je wint ontvang je ook echt.
  • Een andere garantie die ze geven is dat winnaars altijd anoniem blijven. Wees dus niet bang dat je allerlei promotionele acties moet gaan bijwonen als je bijvoorbeeld de jackpot wint.
  • De trekkingen zijn trouwens openbaar, dus als je een keer wil gaan controleren of de trekkingen wel eerlijk verlopen, dan kan dat gewoon!
  • De staatsloterij heeft geen winstoogmerk. De opbrengst van de loterij gaat rechtstreeks de Nederlandse samenleving in. Een deel van het geld wordt besteed aan goede doelen.

Staatsloterij


Winkans: 1 op 1,8


Uitkering: 68,3%


Lotprijs: €15,00


Trekking: elke 10e van de maand

Lotto

Lotto is een van de goedkoopste loterijen van Nederland. Het spel is simpel. Je kiest 6 getallen uit een reeks van 1 tot en met 45 en daarnaast een jackpotkleur. Een lot kost slechts € 2 en met die twee euro maak je kans op een jackpot van minimaal 7,5 miljoen euro! Je kunt online meespelen of een lot in de winkel kopen.

De winkans van de Lotto is iets lager dan die van de Staatsloterij, namelijk 1 op 5,7.
Ook de Lotto staat zijn geld af aan goede doelen. De volledige opbrengst van de Lotto gaat naar 18 goede doelen en de sport. Bijna 75 procent gaat naar het NOC NSF.

Lotto


Winkans: 1 op 5,7


Uitkering: 57,3%


Lotprijs: €2,00


Trekking: elke zaterdag

Bankgiro Loterij

De Bankgiro loterij noemen we ook wel de culturele loterij. Deze loterij steunt vele culturele organisaties in Nederland. Ook deze loterij heeft geen winstoogmerk.
Het bijzondere van deze loterij is dat je geen lotnummer kan kiezen. Je speelt namelijk met de laatste 5 cijfers van je rekeningnummer. Daarnaast heeft elk lotnummer 2 letters aan het einde. Deze letters maakt het lotnummer uniek.
Naast geldbedragen kun je bij de Bankgiro loterij ook andere prijzen winnen, zoals een auto of een andere ‘ keuzeprijs’.

Bankgiro Loterij


Winkans: 1 op 3


Uitkering: 29%


Lotprijs: € 12,50


Trekking: elke 7e van de maand

Nationale postcode loterij

De Nationale Postcode loterij wordt gespeeld met, je raad het al, je postcode. Zo krijg je dus het gevoel dat je ‘samen’ wint, met je buren. Gezellig. Je lot bestaat dus uit 4 cijfers, twee letters en dan nog eens 3 cijfers. De laatste 3 cijfers vormen jouw persoonlijk unieke lotnummer. Bij deze loterij maak je kans op uiteraard geldprijzen, maar je kunt ook auto’s winnen, musicalarrangementen of andere prijzen.
Van de inleg van de nationale postcode loterij gaat 50% naar goede doelen. Deze loterij richt zich vooral op goede doelen in de categorie Mens en Natuur.

Nationale Postcode loterij


Winkans: 1 op 7


Uitkering: 32%


Lotprijs: € 12,75


Trekking: elke 5e van de maand

Vriendenloterij

De Vriendenloterij heeft weer een andere insteek dan de andere loterijen. Bij deze loterij is je mobiele nummer je lotnummer. Leuk bij de Vriendenloterij is, dat je zelf kunt kiezen welke goede doelen je steunt met je deelname. Als je geen keuze maakt, dan steun je automatisch de goede doelen van de Vriendenloterij. Die goede doelen zijn doelen in de categorie gezondheid en welzijn (in Nederland uiteraard).
Ook bij de Vriendenloterij maak je naast geldprijzen ook kans op andere prijzen zoals een auto, vakantie of andere keuzeprijzen.

Vriendenloterij


Winkans: 1 op 4


Uitkering: 26%


Lotprijs: € 13,25


Trekking: elke 9e van de maand

Eurojackpot

Eurojackpot is samen met de Lotto de goedkoopste loterij van Nederland. De loten kosten 2 euro en de jackpot is minimaal 10 miljoen euro! De slogan is niet voor niets; on-Hollands rijk worden! Ook de speelwijze is vergelijkbaar met die van de Lotto. Bij deze loterij kies je 5 geluksgetallen uit een reeks van 1 tot en met 50 en 2 bonusgetallen uit een reeks van 1 tot en met 10. Als je alle getallen goed hebt, dan win je de jackpot. Let op: Over prijzen hoger dan € 449 wordt 29% kansspelbelasting ingehouden.

Meer informatie over Eurojackpot >

Eurojackpot


Winkans: 1 op 26


Uitkering: 50%


Lotprijs: € 2,00


Trekking: elke vrijdag

2018-04-17T13:27:20+02:00 Loterijen, Nederland|